måndag 9 maj 2011

Krokus

Crocus vernum

Det blir en period på våren sedan snön försvunnit som just ingenting händer i vår trädgård. De tidigaste perennerna börjar förstås att visa livstecken, men i övrigt  finns inte mycket mer att se än några ungerska blåsippor och julrosor. Sedan kommer våra krokusar, ungefär samtidigt som tussilagon blommar. Vi har inga mängder av krokus utan det är lite spridda blommor här och där.

Krokus fanns inte här förr utan de har vi planterat in under åren som varit. För några år sedan köpte jag fler än 100 lökar av krokus en höst och planterade på den hedliknande gräsmatta som finns söder om huset.
Det var härligt en dag i april året efteråt, när vi så kom hem från jobbet på kvällen och såg att snön smält bort under dagen, och nästan alla av de nya krokusarna redan stod i blom. De måste ha börjat växa under snötäcket det året för så vilda och galna har de aldrig varit sedan dess, de har kanske fattat att de numera växer på en plats med kallt klimat, för numera får vi vänta till mitten av maj innan blomningen drar igång på riktigt för dem. I år är ju allt ovanligt tidigt här.


Det kan även vara så att de som blommade så tidigt var sorter av botanisk krokus som inte orkade mer än ett år på dessa breddgrader. Jag hade planterat sådana tillsammans med Vårkrokus.
De blommar lite olika år från år våra krokusar, vissa år blommar många och andra år blommar bara någon av alla de lökar som vi har planterat under åren.
Det kan helt enkelt bero på att krokus tillhör en grupp lökväxter där den blommande löken dör efter att den blommat, och runt den gamla löken växer det fram nya små lökar. Hos oss behöver de små lökarna något år på sig för att växa sig stora så de sedan kan blomma.
Eftersom jag vissa år planterat in fler krokuslökar om hösten än andra år så blir blomningen i vår trädgård ojämn för krokusarna från år till år.


Bäst växer krokus i jord som är dränerad och som snabbt värms upp på våren, För att få solen att värma platsen där de växer lite bättre har jag strött ut lite vedaska just där. Den mörka askan värms lätt upp av solen och krokusarna får lite längre säsong än vad de annars hade fått. Det borde även ge lökarna lite extra näring.
När krokusen sedan blommat ut så måste de gröna bladen få stå kvar tills de själva vissnar.
Krokus blommar bara några dagar så det gäller att passa på och njuta av de vackra blommorna medan tid är, och krokusens tid är nu.


Även om det blir "bakslag" och snön faller över blommande krokus så är det ingen större fara, de bara sluter sina blommor i kylan, men blommar som förut när värmen kommer tillbaka.


4 kommentarer:

  1. Det är en fröjd för ögat när krokusarna tittar fram på vårkanten.....äntligen lite färg efter allt det vintervita!
    Här har sorken gått hårt åt på lökarna....i synnerhet på framsidan...trist!
    Vi kom hem från torpet igår kväll och efter en stund kom Pusan (gammelkatten vår) släpande på en sån där äcklig halvkilos sork.....tänderna i underkäken var nästan ett par cm långa. Inte undra på att dom kan ringbarka ett helt fruktträd....
    Ha en skön måndag och njut av krokusens tid!

    SvaraRadera
  2. så söta! Ja, man får passa på att njuta medan det varar! :)

    SvaraRadera
  3. Nog är de bedårande! Jag skulle vilja ha många av dem, men hur vi än försöker vill de inte ta sig hos oss. Vet inte hur mycket vi planterat in, av olika sorter, men det blir liksom bara inte till nånting... Verkligen nåt att njuta av när man får chansen!

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig lyckats med krokusar de kommer bara upp med blad..ska försöka plantera om de
    Ha en underbar dag!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.