måndag 21 februari 2011

Sibirisk cembratall

Pinus cembra ssp. sibirica

Den sibiriska cembratallen, även kallad brödtall är en underart av den centraleuropeiska cembratallen, Pinus cembra. Den sibiriska varianten härstammar från nordöstra Ryssland och Sibirien, där den även kallas för sibirisk ceder.  

Ofta kallas trädet felaktigt för cembratall här, (det gör också jag) men det rätta namnet är sibirisk cembratall. Trädet kan bli 20 meter högt och ha flergrenad topp. Längs hela stammen sitter grenarna kvar så att själva stammen inte syns. 

Den europeiska cembratallen har ett glesare grenverk än den sibiriska, och därför tycker jag att den tätare sibiriska varianten av cembratall är vackrare. Den vanliga svenska tallen har sina barr i knippen om två, men den sibiriska cembratallen har knippen med fem långa mjuka barr.  

Detta träd har funnits länge i vårt län då SJ planterade trädet i sina parkanläggningar för länge sedan. Därifrån har trädet sedan spridit sig, och med fåglars hjälp delvis förvildats.
Det är främst den smalnäbbade nötkråkan som sprider fröna då de vissa år invaderar vårt län i jakt på föda. Speciellt i Boden växer mycket planterad sibirisk cembratall i parker och på kyrkogårdar, därav dessa regelbundna besök av fåglar från öst.
Här i skogarna runt vårt hus hittar man lätt små plantor av trädet sedan det på 1940-talet planterades tre sådana träd hos ett av grannhusen.

Att som barn klättra i dessa träd är lätt med de täta grenarna, men ändå inget att rekommendera då trädet lätt släpper den mest kladdiga kåda på fingrar och kläder på den glade klättraren. Kådan släpper bra om man först gnider sina händer i smör före man tvättar med tvål och vatten. 



Vår egen sibiriska cembratall har snart hunnit bli 15 år och den växer och trivs bra på en plats som är för torr och så utsatt för vind att nästan inget annat träd kan växa där.
Sibirisk cembratall är fullt härdig här hos oss, mest troligt härdig även i zon 8. Det är roligt att ett sådant stort och till formen annorlunda träd trivs så bra här hos oss i norr, många andra ej naturligt förekommande barrträd har svårt att klara sig här.
Nu på morgonen har vi -29ºc här i Brännberg, men det var nyss -30ºc och så faller lätt snö, så det kanske blir lite varmare än så idag.

Hoppas att er måndag blir fin.

5 kommentarer:

  1. Burr... Riktigt kallt hos er fortfarande.. Här har det släppt en aning för den här gången. Ligger och pendlar mellan -10 och -20. Rena sommarvärmen om man jämför.. ;)
    Kul med tallen. Den ser riktigt pampig ut! :) Anar ett vackert växthus där i bakgrunden också!
    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. Härlig tall! Fast all snö är man ju ganska trött på nu.
    Och det där växthuset skulle man ju gärna vilja titta lite närmare på :-)

    SvaraRadera
  3. Hu! Nu är jag glad att jag bor i Skåne där det är lite varmare.
    Vacker tall, annars så är jag inte så förtjust i tall förutom när de blommar. Denna var så tät och fin.
    För att ta bort kåda så använder jag matolja, speciellt bra när man har djur som har fått kåda i pälsen.
    Vad kul att du gillar min blogg och tack för att du har lagt upp mig i din bloggroller.
    Jag lägger upp dig med så är det lättare att se uppdateringarna som jag vill följa.
    Ha en fin vecka.
    / Pella

    SvaraRadera
  4. Hej Hans!
    Cembratallen är en väldigt vackert stort barrträd. Rekommenderar den varmt till alla som har en plats att undvara.
    Här är det 'bara' -20º just nu...
    Ha en fin start på veckan!

    SvaraRadera
  5. Vad vacker! Jag har nästan inga barrisar alls.. måste göra något åt det :O)!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.